Retākie dzīvnieki


Mūsu milzīgā planēta ietver ievērojamu dzīves veidu daudzveidību. Kas viņi ir, retākie dzīvnieki uz planētas?

Upes delfīns Baiji. Šis upes zīdītājs dzīvo tikai Jandzi, par kuru tas saņēma šādu segvārdu. Daudzi cilvēki sajauc šo delfīnu ar ķīniešu balto, bet patiesībā tās ir dažādas sugas. Mūsdienās Baiji pirms diviem gadiem oficiāli tiek uzskatīts par mirušu. Straujā Ķīnas industrializācija noveda pie reto sugu izzušanas. 2006. gadā pētnieki mēģināja upē atrast vismaz vienu šādu delfīnu, taču viņiem tas neizdevās. Bet nākamajā gadā ķīniešu fotogrāfs spēja iemūžināt skaisto dzīvnieku. Cik daudz dzīvu delfīnu ir palicis - neviens nevar pateikt. Ja viņi nekļuva izmiruši, tad viņu nav vairāk kā 13.

Bruņurupucis Pinta salā. Pinta salā bija unikāla Galapagu bruņurupuču populācija. Var droši teikt, ka šī suga ir mirusi. Ja vien zinātnieki nevar ķerties pie pilnvērtīgas klonēšanas un nodot pēcnācējiem pēdējā izdzīvojušā bruņurupuča gēnus. Tagad jūs varat tikai apbrīnot fotoattēlā redzamos milzīgos bruņurupučus. Pēdējais izdzīvojušais šīs sugas pārstāvis tiek nosaukts Lone George. Šis bruņurupucis ir vairāk nekā 100 gadu vecs un ir kļuvis par sava veida dzīvo simbolu cīņai par Galapagu salu drošību. Sievietes atrašana Džordžam ir tik svarīga, ka par to ir paziņots atlīdzība 10 tūkstošu dolāru apmērā. Tomēr meklējumi notiek jau vairākus gadus un vēl nav devuši rezultātus. Tātad vientuļais Džordžs, visticamāk, paliks vientuļš, un kopā ar viņu tiks pārtraukta unikālā un senā Galapagu bruņurupuču ģints no Pinta salas.

Zelta tīģeris. Mūsdienās šo unikālo sugu var atrast vienīgi nebrīvē. Bīstamais plēsējs ir ieguvis zelta krāsu, pateicoties recesīvajam gēnam. Pirmoreiz cilvēki ar šādu tīģeri iepazinās 20. gadsimta sākumā. Sākumā neparastā krāsa bija saistīta ar faktu, ka tā attīstījās nelielā dzīvnieku grupā. Viņi dzīvoja uz sauszemes ar augstu māla saturu, un zelta krāsa palīdzēja medībās. Bet šī teorija palika nepierādīta. Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka apstākļos, kad nelielu grupu tur nebrīvē, šādas krāsas parādīšanās varētu notikt. Zelta krāsas recesīvā gēna nesējiem vajadzēja krustot ar saviem pēcnācējiem, kas notika nebrīvē. Šis tīģeris ir dzimis Bengālijā un ir tuvs Amūras sugas radinieks. Tāpat kā baltie tīģeri, šie radījumi ir ģenētiski piesārņoti ar Amūras baltā tīģera Tonija gēniem. Viņš parasti ir visu balto tīģeru priekštečis Ziemeļamerikā. Izplatīta kļūda ir tā, ka zelta tīģeri parādījās Amūras tīģeru šķērsošanas dēļ ar Bengālijas tīģeriem. Kopumā mūsdienās dažādos zooloģiskajos dārzos nebrīvē ir apmēram 30 dzīvnieku ar šo krāsu.

Rhino Javan. Mūsdienās izdzīvoja tikai piecas degunradžu sugas. Starp tiem Javan izceļas ar retumu. Viņš ir Indijas tuvs radinieks, bet tikai daudz mazāks. Javānas suga kādreiz bija plaši izplatīta Dienvidaustrumu Āzijā. Bet cilvēka bezdomājošās šī dzīvnieka medības lika sugām izmiršanas robežai. Mūsdienās Java salā ir palikuši mazāk nekā 60 indivīdu. Interesanti, ka cilvēkiem ir grūti uzturēt populāciju. Galu galā džavani mirst nebrīvē, kas nozīmē, ka mākslīgi to palielināt nevarēs. Izskatās, ka Vjetnamas karš ir nodarījis lielu postījumu. Kopš tā laika degunradžu īpatņu skaits ir nepārtraukti samazinājies.

Seišelu salu nūja. Kā norāda nosaukums, šie retie sikspārņi dzīvo Seišelu salās, kas atrodas tieši uz ziemeļiem no Madagaskaras. Kādreiz šo spārnoto zīdītāju populācija bija diezgan liela, bet peles mainīja cilvēku dabisko vidi. Mūsdienās no viņiem ir palicis tikai apmēram simts, un šis skaits nepārtraukti samazinās.

Ziemeļu vombāts ar matains degunu. Šis dzīvnieks ir ļoti gudrs, tomēr smieklīgais izskats to neglāba no izmiršanas. Mūsdienās tas ir lielākais zīdītājs, kuram draud nenovēršama izzušana. Ziemeļu vombāts ir apmēram metru garš. Viņa deguns tiešām ir apklāts matos. Šī kažokāda ir brūna vai balta, un tā ir ļoti mīksta uz tausti. Pats deguns ir īss un atgādina cūkas plāksteri. Wombat kažokāda ir īsa, plāna un zīdaina. Tas ir daudz mīkstāks nekā parastās wombats. Un pavilna ir ļoti labi attīstīta. Šīs īpašības bija iemesls pastāvīgām cilvēka medībām par nabadzīgu dzīvnieku. Dzīvnieks ar matains degunu dzīvo tikai divās kolonijās Amerikas Savienoto Valstu ziemeļos. Kopējais iedzīvotāju skaits ir tikai 130 indivīdu.

Sarkanais vilks. Pelēkajam vilkam ir savs neparasts tuvs radinieks - Sarkanais vilks. Tiesa, kopš 1980. gada tas tiek uzskatīts par izmirušu. Bet vīrietim izdevās paturēt 20 indivīdus nebrīvē. Kopš tā laika plēsēju populācija ir palielinājusies līdz 207 vilkiem. Kad sarkanie vilki tika izlaisti iepakojumā, viņi tur varēja veiksmīgi iesakņoties. Tagad apmēram 100 no šiem plēsējiem dzīvo dabā. Viņus medīt ir stingri aizliegts. Šī šķirne no parastajiem vilkiem atšķiras ar krāsu, pūkainiem matiem un garāku asti, kas praktiski pieskaras zemei. Sarkanais vilks dzīvo Āzijā no Tien Šanas un Altaja līdz Ķīnai, Indijai un Malaizijai. Šis dzīvnieks dod priekšroku dzīvot kalnos, paaugstinoties līdz 4000 metru augstumam.

Santomas trīnīši. Šie dzīvnieki ir pazīstami arī kā slotiņas. Viņi dzīvo Sanomē salā un gandrīz pilnībā ir pazuduši. Un šajā gadījumā vainīgi ir cilvēki. Viņi ir tik ļoti mainījuši dzīvnieku dabiskos dzīves apstākļus, ka viņiem vienkārši nav kur iet. Skrūves ir apmēram 9 centimetrus garas, tām ir mazi vēderiņi un balti zobi. Viņu populācija tik strauji samazinās, ka, pēc zinātnieku domām, pēc 10 gadiem planētas vispār nebūs. Vēl viens lakstu pazušanas iemesls ir žurkas, pērtiķi un savvaļas cūkas, ko cilvēki uz salu atveduši.

Okapi. Kas īsti ir okapi? Žirafe? Zebra? Vai arī krustojums starp zerafu? Faktiski šī suga ir savdabīga. Dzīvnieks ir diezgan sens, tas tika minēts seno ēģiptiešu rakstos. Pirms simts gadiem Eiropā un Āfrikā bija leģenda par noslēpumaino Āfrikas vienradzi. Šodien pieņemtā versija ir tāda, ka šim dzīvniekam tika ņemts okapi. Ar savu uzbūvi tas vairāk līdzinās zirgam, it īpaši tāpēc, ka ekstremitātes ir krāsotas svītrās, tāpat kā zebrai. Dzīvnieku vilna ir brūna ar sarkanīgu nokrāsu. Tajā pašā laikā kājas un kakls ir garas, bet ne tik garas kā žirafei. Okapi ir sastopami tikai vienas valsts - Kongo Demokrātiskās Republikas - teritorijā. Viņi dzīvo blīvos tropu mežos. Nav zināms, vai precīzi aprēķināt okapi skaitu, jo tie ir diezgan bailīgi un izvairījas no cilvēkiem. Tomēr atmežošana un pilsoņu karš valstī ir devuši priekšstatu par izmiršanas robežu. Tiek uzskatīts, ka no 10 līdz 20 tūkstošiem dzīvnieku paliek brīvi.

Terciāri. Restes var atrast Dienvidaustrumu Āzijas salās. Iedzīvotāju skaits ir izplatīts Taizemē, Kambodžā, Indonēzijā un Filipīnās. Tomēr neņemiet vērā, ka šie mazie primāti ir sastopami lielā skaitā. Lielākā daļa no tiem ir koncentrēti Borneo, un citās vietās tie ir koncentrēti ierobežotā skaitā. Šie retie primāti ir tikai 9 līdz 16 centimetrus gari. Turklāt viņu pakaļkājas ir divreiz garākas par ķermeni. Resteriem ir unikālas acis, kas ir viņu smadzeņu lielumā. Interesanti, ka šie mazuļi ir plēsēji. Viņi nogalina mazus putnus, kukaiņus, ķirzakas, sikspārņus un čūskas. Mazi dzīvnieki ir ļoti lēkājoši. Viņi ātri uzbrūk savam upurim un ar asiem zobiem iekož caur tā galvaskausu. Tarsieri dzīvo blīvā zaļumā, naktīs dodoties medībās. Bet visdaudzveidīgākie iedzīvotāji atrodas ārkārtīgi nožēlojamā stāvoklī. Personai ir maz ietekmes uz šo situāciju, jo tarsijeri nebarošanā nebarojas.


Skatīties video: Bērnu bums Latgales zoodārzā


Iepriekšējais Raksts

Mihailina

Nākamais Raksts

Lipton